2013. július 11., csütörtök

Céklafőzelék majd céklakrém :)

A cékla egy népszerű babaétel-alapanyag, mert elsők között adható, és általában nem vált ki allergiás reakciót, emellett azon kevés zöldségek egyike, ami télen is jól tárolható és kapható. Viszont, az igazi termőszezonja most van, így múlt héten vettem is új céklát, méghozzá biot :)
Alább két recept következik: egy főzelék a babának, és a főzelék továbbfejlesztéseként egy 'felnőttes' céklakrém. A krémet azoknak ajánlom, akik nyitottabbak a megszokottól eltérő, édeskés-pikánsabb ízekre, és nem rettennek vissza attól, hogy a céklakrémes kenyér úgy néz ki, mintha málnahabbal lenne beborítva :)

Főzelék:
Hozzávalók:
  • 3 kis fej friss cékla
  • 1 db közepes krumpli
  • olívaolaj
  • himalájai só
A céklát, krumplit meghámoztam, négybe vágtam. Jénai tálat kiolajoztam, beletettem a céklát és a krumplit, a krumplit picit sóztam, majd lefedve 40 percig sütöttem, 200 fokon (légkeveréses). Ekkor a krumplit kivettem, a cékla még picit kemény volt, így visszatettem további 15 percre. Amikor kész, megvártam, hogy kihűljön, majd az egészet összeturmixoltam.
Mivel Dávid nem ette meg az egész mennyiséget, úgy döntöttem, a maradékot felhasználom zöldségkrémként:

Krém:
Hozzávalók:

  • a fenti főzelék maradéka :)
  • citrom facsart leve
  • őrölt fekete bors
  • tejföl: céklafőzelék és tejföl 1:1 arányban
  • tört fokhagyma: kb. 8 ek krémhez kell 1 gerezd hagyma

A főzelékhez hozzákevertem a fenti hozzávalókat, és már kész is volt a krém (esetleg pár órára be lehet tenni a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek). Nekem nagyon ízlett, a férjem viszont nem merte megkóstolni (ő a hagyományos konyha nagy tisztelője :)).
Szoktak még tormát is beletenni, nekem épp nem volt otthon, így kihagytam, de a vállalkozókedvűek próbálják ki bátran, nem lehet rossz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése