2013. július 2., kedd

Rakott zöldség csirkével

Eredetileg rakott brokkolinak indult, de közben Dávid kedvéért kevéske répa, a férjem kedvéért pedig sok krumpli is belekerült, így a rakott brokkoli elnevezés némileg 'túlhaladottá' vált :)
Dávidnak ma húsmentes napot tartok, így a csirkét erősebben mertem fűszerezni, illetve az összerakott tálat képzeletben ketté osztottam: a babarész maradt tejtermék- és tojásmentes, viszont a nagyobbik felét tojásos-tejföllel és sajttal vontam be :)

Hozzávalók:

  • fél csirkemell
  • 20 dkg brokkoli
  • 2 db répa
  • 3 db krumpli
  • 1 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg trappista sajt
  • 1 pohár tejföl
  • 1 tojássárgája
  • őrölt szerecsendió
  • himalájai só
  • bors
  • olívaolaj
  • pici petrezselyem (inkább csak díszítésnek)

Először a zöldségeket készítettem elő: brokkolit rózsáira szedtem, krumplit meghámoztam, karikára szeltem, répát megpucoltam, ugyancsak karikáztam.
Felraktam egy nagyobb lábasba vizet forrni, pici sót adtam hozzá, majd mikor felforrt, először a répát kezdtem benne főzni, majd 15 perc elteltével beletettem a krumplit, újabb 5 perc elteltével a brokkolit is. Amikor már a brokkoli is vagy 6-7 perce főtt, levettem a tűzről a lábast, és leszűrtem a zöldségeket.
A csirkemellet felkockáztam, sóztam, borsoztam, bevontam az áttört fokhagymával, és 2 ek olívaolajon megpirítottam.
Amikor a fentiekkel elkészültem, egy jénai tálat kiolajoztam, és egymásra rakosgattam a húsit és a zöldségeket, csak arra figyelve, hogy az aljára és a tetejére is krumplikarika kerüljön.
A végén az egészet megszórtam apróra vágott újhagymával, az egyik felét bevontam a tojássárgás-tejfölös-szerecsendiós öntettel, és megszórtam reszelt sajttal. A tálra rátettem a tetejét, és 25 percig sütöttem előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeveréses fokozaton. Ezután levettem a tetejét, és még 15 percig sütöttem, hogy a sajt szépen rápiruljon. A fotóhoz megszórtam petrezselyemzölddel :)

Dávidnak kivettem a zöldségeket, és az alábbi fotón látható módon tálaltam, ugyanis szeret darabosat enni (persze nagyon rövid idő után mindene zöldségdarabkás lett, így inkább én adogattam a szájába kis darabokat).


A babaadagot természetesen turmixolva is el lehet készíteni, akkor érdemes kis vizet vagy pici húsleveslét adni hozzá (ha van lefagyasztva kis adag), hogy ne legyen annyira száraz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése