2013. július 9., kedd

Zöldbableves darált hússal

Már egy ideje nem írtam, ugyanis a nyárra tekintettel én is leengedtem (vagy legalábbis próbálok lazulni) :)) Mindenesetre ezt a receptet érdemesnek találtam a megosztásra, ezért összeszedem magam, és gyorsan leírom, hogyan készül: Édesanyámtól tanultam, ő gyerekkorunkban gyakran készítette, húgomnak és nekem. Gyorsan kész van, egyszerű, és melegben külön jól esik a savanykás-kapros íze miatt:

Hozzávalók (4 felnőtt adag):

  • 15 dkg darált pulyka
  • 3 db répa
  • 1 db fehérrépa
  • 2 db krumpli
  • kis darabka zellergumó
  • fél csomó friss kapor
  • 30 dkg friss vagy fagyasztott zöldbab 
  • olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • kis fej vöröshagyma
  • himalájai só
  • bors
  • fél leveskocka (sómentes, bio)
  • friss citrom leve
  • tejföl (ízlés szerint, felnőtt adagokhoz)

Két gerezd fokhagymát összetörtem, és olívaolajon elkezdtem pirítani, de épp csak addig, hogy az illata érződjön. Ekkor beletettem a darált pulykát, sóztam, borsoztam és miután kifehéredett, kis lángon elkezdtem párolni (a hús levet ereszt, abban).
Amíg a húsi puhult, megpucoltam, feldaraboltam a zöldségeket. A répát, fehérrépát, zellergumót, babot, vöröshagymát hozzáadtam a húshoz, felöntöttem pici vízzel, épp hogy ellepje, és tovább pároltam, félig lefedve. A kaprot is felvágtam, majd a leveshez adtam.
A krumplit és a maradék fokhagymát kb. 15-20 perc után adtam hozzá, amikor a répa már érezhetően puhult picit, ekkor felöntöttem még fél-egy liter vízzel, hogy végre leves-formát kapjon az étel (eddig inkább főzelékre emlékeztetett). Ezen a ponton, kóstolás után döntöttem úgy, hogy kis leveskockát még elbír az étel.
Az egészet továbbfőztem, míg az összes zöldség megpuhult. Én most friss babbal dolgoztam, de sajnos öregecskének bizonyult, és jó sokáig tartott, mire jó lett (főztem még vagy 30 percet).

Tálalás előtt facsartam a citrom levéből a levesbe, és a felnőttadagokat tejföllel ízesítettem - könnyű és fincsi levest kaptam :)

Dávidnak a leves sűrűjéből szedtem (tejföl nélküli verzióból), és turmixoltam össze, illetve darabosan is kapott egy kis répát és krumplit. Egyelőre úgy tűnt, nem ez lesz a kedvence, de azért egy 100-150 ml-t megevett.
Tipp: az ebédmaradékot vacsihoz úgy használtam fel, mint egy zöldségkrémet: kiflire kenve adtam neki, hidegen - eszegette, szépen :)
A fotó nem sikerült túl jól, de azért idebiggyesztem, a végére:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése