2013. június 25., kedd

Csirkemell darabok meggyszósszal

Végre lassan idén is itt a gyümölcsszezon!! Sajnos az eper és kismagvas társai még nem adhatóak Dávidnak, így ezeket most még nem próbálhattuk ki, de majd jövőre!
Viszont: kapható már finom hazai meggy, így gondoltam, vétek lenne kihagyni a meggyszószt - én ugyanis imádom :) Gondoltam, ropogósra pirított csirkemellel nagyon finom lesz, és kis módosítással Dávid is eheti.
Szóval tegnap elővettem a korábban lefagyasztott csirkemellet, ami mára a hűtőben szépen ki is olvadt. (Dávidnak külön, apró darabokban fagyasztottam le tanyasi csirkemellet).
A meggyszószt xilittel édesítettem - tudom, tudom cukrot, édességet ne adjunk a babának, mert elrontjuk az ízlését, viszont a xilit 'vigyáz' a baba fogára és a mama alakjára is, úgyhogy én úgy döntöttem, bátran alkalmazom, ha nagyon savanyú valamivel kerülök szembe. Ráadásul a lenti mennyiségtől nem lesz olyan édes (szerintem), amitől édesszájúvá válna a baba.

Hozzávalók meggyszószhoz:

  • Fél kg meggy
  • 2 ek rizsliszt
  • 2 ek xilit 
  • őrölt fahéj


Hozzávalók csirkéhez:

  • Fél csirkemell
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Himalájai só
  • Bors
  • Olíva olaj


Elkészítés:
Csirkemellet apróra daraboltam, Dávid részét külön tányérra tettem, majd magamnak: sóztam, borsoztam és fokhagymanyomón átpasszírozva rátettem a fokhagymát is. Dávid husija csak pici sót és borsot kapott. Ezt követően a húst picit magára hagytam, hogy amíg a szósz elkészül, magába szívja az ízeket.

A meggyet megmostam, szárától megfosztottam, majd kimagoztam - hát ez volt a kevéssé vonzó része a mai főzés előkészítésének. Nincs magozóm, ennek ellenére gyorsan megvoltam a munkával, csak a pólóm nem úszta meg a piros pöttyöket.
Pici vízzel fedő alatt feltettem párolódni a meggyet (épp hogy ellepte a víz a gyümölcsöt), hozzáadtam még a pici fahéjat és a xilitet is. Kb. 5 perc főzés után a riszlisztet belekanalaztam egy csészébe, majd a lábasból a meggy levéből tettem hozzá annyit, hogy szépen el tudjam keverni, és az így kapott masszával sűrítettem a meggyszószt. Visszatéve a tűzre, megvártam még rottyan egyet, és már kész is vagyok az ebéd meggyes felével.

Az ebéd másik feléhez először kevés olajon néhány perc alatt megpirítottam a csirkét Dávidnak, majd kitettem egy kis tányérra. Ezt követte az én csirkeadagom: ugyanabban a serpenyőben pirosabbra pirítva azt is elkészítettem.
Dávidnak összeturmixoltam a csirkét a meggyel.

A 'felnőtt-módra' elkészített csirkemell kicsit soknak bizonyult, de nem baj, jó lesz nekünk (nem baba-) vacsira zöldsaláta mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése