Viszont: kapható már finom hazai meggy, így gondoltam, vétek lenne kihagyni a meggyszószt - én ugyanis imádom :) Gondoltam, ropogósra pirított csirkemellel nagyon finom lesz, és kis módosítással Dávid is eheti.
Szóval tegnap elővettem a korábban lefagyasztott csirkemellet, ami mára a hűtőben szépen ki is olvadt. (Dávidnak külön, apró darabokban fagyasztottam le tanyasi csirkemellet).
A meggyszószt xilittel édesítettem - tudom, tudom cukrot, édességet ne adjunk a babának, mert elrontjuk az ízlését, viszont a xilit 'vigyáz' a baba fogára és a mama alakjára is, úgyhogy én úgy döntöttem, bátran alkalmazom, ha nagyon savanyú valamivel kerülök szembe. Ráadásul a lenti mennyiségtől nem lesz olyan édes (szerintem), amitől édesszájúvá válna a baba.
Hozzávalók meggyszószhoz:
- Fél kg meggy
- 2 ek rizsliszt
- 2 ek xilit
- őrölt fahéj
Hozzávalók csirkéhez:
- Fél csirkemell
- 1 gerezd fokhagyma
- Himalájai só
- Bors
- Olíva olaj
Elkészítés:
Csirkemellet apróra daraboltam, Dávid részét külön tányérra tettem, majd magamnak: sóztam, borsoztam és fokhagymanyomón átpasszírozva rátettem a fokhagymát is. Dávid husija csak pici sót és borsot kapott. Ezt követően a húst picit magára hagytam, hogy amíg a szósz elkészül, magába szívja az ízeket.
A meggyet megmostam, szárától megfosztottam, majd kimagoztam - hát ez volt a kevéssé vonzó része a mai főzés előkészítésének. Nincs magozóm, ennek ellenére gyorsan megvoltam a munkával, csak a pólóm nem úszta meg a piros pöttyöket.
Pici vízzel fedő alatt feltettem párolódni a meggyet (épp hogy ellepte a víz a gyümölcsöt), hozzáadtam még a pici fahéjat és a xilitet is. Kb. 5 perc főzés után a riszlisztet belekanalaztam egy csészébe, majd a lábasból a meggy levéből tettem hozzá annyit, hogy szépen el tudjam keverni, és az így kapott masszával sűrítettem a meggyszószt. Visszatéve a tűzre, megvártam még rottyan egyet, és már kész is vagyok az ebéd meggyes felével.
Az ebéd másik feléhez először kevés olajon néhány perc alatt megpirítottam a csirkét Dávidnak, majd kitettem egy kis tányérra. Ezt követte az én csirkeadagom: ugyanabban a serpenyőben pirosabbra pirítva azt is elkészítettem.
Dávidnak összeturmixoltam a csirkét a meggyel.
A 'felnőtt-módra' elkészített csirkemell kicsit soknak bizonyult, de nem baj, jó lesz nekünk (nem baba-) vacsira zöldsaláta mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése