
Hozzávalók (4 felnőtt adag kijön belőle):
- egy csontos csirkemell fele (vagy fél csirkemell filé + farhát)
- 3 db répa
- 3 db fehérrépa (vagy ahogy mifelénk mondták 'gyökér' :)
- egy kisebb karalábé
- egy kisebb zellergumó
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 3 maréknyi frissen fejt (vagy fagyasztott) zöldborsó
- 2 db krumpli
- fél csokor petrezselyem
- fél citrom leve
- 2 szál zöldhagyma vagy 1 kisebb szál póré
- 1 dl tejszín
- 1 zöldségleves kocka (érdemes sómenteset választani a baba miatt)
- só
- bors
- 2 babér levél
- 3-4 csipet tárkony
- olívaolaj
Ciabattához (/fő):
- 1 ciabatta (vagy zsemle, kenyérszelet, stb.)
- kis parmezán
- olívaolaj
Én most csontos csirkemellet használtam (ez volt a fagyasztóban), de készítettem a levest már farhát + csirkemell párosítással is. Tehát lefejtettem a húst a csontról, az egyik felét félretettem a holnapi ebédhez :)
A másik felét kis kockákra daraboltam, a csontos részt is megőriztem! A zöldségeket megtisztítottam, a vöröshagymát kis kockákra vágtam, a répát, fehérrépát hosszában többfelé, a gumósokat ketté.
Elővettem egy közepes lábast (kb 3-4 literes lehet), és pici olajon üvegesre pároltam a vöröshagymát, meglocsoltam kis vizzel, majd a feldarabolt csirkemellet adtam hozzá, sóztam, borsoztam, és fehéredésig pároltam.
Ezt követően felöntöttem vízzel (kb 1,5-2 liter), és beletettem a csontot is (ha farhát van, az itt mehet a levesbe). Nagyobb lángon felforraltam, ami kis habja keletkezett azt leszedegettem kanállal.
Ezt követően hozzáadtam a leveshez a zöldségeket (kivéve a zöldborsót), a babérlevelet és a tárkonyt, majd amikor újra felforrt, kis lángon, félig tető alatt elkezdtem összefőzni a hozzávalókat.
Közben kifejtettem a zöldborsót - ez melósabb, mint a fagyasztott verzió, viszont előnye, hogy lehet közben csipegetni a finom, zsenge, édes zöldborsóból :))) A borsót kb. 35 perc elteltével adtam hozzá, amikor már a többi zöldség szinte kész.
Kb. 15 -20 perc elteltével lehúztam a tűzről a lábast, kihalásztam Dávidnak néhány darabot a zöldségekből és 2-3 kocka husit is. Ezt összeturmixoltam 5-6 evőkanálnyi levessel (ha bőrős-zsíros húsból készül a leves (pl. comb, szárny), főleg az első néhány alkalommal érdemes inkább csak vízzel hígítani).
A 'felnőtt-leves' befejezéséhez kis tálkában összekevertem a tejszínt néhány evőkanálnyi levessel, majd visszaöntöttem az egészet a lábasba, jól megkevertem, forraltam rajta egyet, belefacsartam a fél citrom levét (vigyázva a magokkal), és már kész is! :)
A ciabattát megkentem kis olívával, rászórtam a parmezánt, és betoltam 5 percre szendvicssütőbe (a síma tűzhely sütője is megteszi).
A tálaláskor a felnőtt adagot megszórom picire vágott újhagymával, petrezselyemmel, és mellé szervírozom a még meleg ciabattát is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése