2013. június 27., csütörtök

Tárkonyos csirkeraguleves parmezános ciabattával

Dávidnak nagyon ízlettek eddig a csirkelevesből kihalászott zöldségek összepürésítve, most a magam kedvéért picit tovább ízesítem a húslevest :), és készítek belőle egy fincsi tárkonyos ragulevest. Mivel a leves elég sűrű lesz, ezért 'másodikat' most nem főzök, de gondoltam, hogy biztos ne maradjak éhen, a leves mellé szervírozok még egy kis sajtos ciabattát is (persze bármilyen zsemle, vagy akár egy szelet kenyér is megteszi!).

Hozzávalók (4 felnőtt adag kijön belőle):
  • egy csontos csirkemell fele (vagy fél csirkemell filé + farhát)
  • 3 db répa
  • 3 db fehérrépa (vagy ahogy mifelénk mondták 'gyökér' :)
  • egy kisebb karalábé
  • egy kisebb zellergumó
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 maréknyi frissen fejt (vagy fagyasztott) zöldborsó
  • 2 db krumpli
  • fél csokor petrezselyem
  • fél citrom leve
  • 2 szál zöldhagyma vagy 1 kisebb szál póré
  • 1 dl tejszín
  • 1 zöldségleves kocka (érdemes sómenteset választani a baba miatt)
  • bors
  • 2 babér levél
  • 3-4 csipet tárkony
  • olívaolaj
Ciabattához (/fő):
  • 1 ciabatta (vagy zsemle, kenyérszelet, stb.)
  • kis parmezán 
  • olívaolaj

Én most csontos csirkemellet használtam (ez volt a fagyasztóban), de készítettem a levest már farhát + csirkemell párosítással is. Tehát lefejtettem a húst a csontról, az egyik felét félretettem a holnapi ebédhez :)
A másik felét kis kockákra daraboltam, a csontos részt is megőriztem! A zöldségeket megtisztítottam, a vöröshagymát kis kockákra vágtam, a répát, fehérrépát hosszában többfelé, a gumósokat ketté.
Elővettem egy közepes lábast (kb 3-4 literes lehet), és pici olajon üvegesre pároltam a vöröshagymát, meglocsoltam kis vizzel, majd a feldarabolt csirkemellet adtam hozzá, sóztam, borsoztam, és fehéredésig pároltam.
Ezt követően felöntöttem vízzel (kb 1,5-2 liter), és beletettem a csontot is (ha farhát van, az itt mehet a levesbe). Nagyobb lángon felforraltam, ami kis habja keletkezett azt leszedegettem kanállal.
Ezt követően hozzáadtam a leveshez a zöldségeket (kivéve a zöldborsót), a babérlevelet és a tárkonyt, majd amikor újra felforrt, kis lángon, félig tető alatt elkezdtem összefőzni a hozzávalókat.
Közben kifejtettem a zöldborsót - ez melósabb, mint a fagyasztott verzió, viszont előnye, hogy lehet közben csipegetni a finom, zsenge, édes zöldborsóból :))) A borsót kb. 35 perc elteltével adtam hozzá, amikor már a többi zöldség szinte kész.
Kb. 15 -20 perc elteltével lehúztam a tűzről a lábast, kihalásztam Dávidnak néhány darabot a zöldségekből és 2-3 kocka husit is. Ezt összeturmixoltam 5-6 evőkanálnyi levessel (ha bőrős-zsíros húsból készül a leves (pl. comb, szárny), főleg az első néhány alkalommal érdemes inkább csak vízzel hígítani).

A 'felnőtt-leves' befejezéséhez kis tálkában összekevertem a tejszínt néhány evőkanálnyi levessel, majd visszaöntöttem az egészet a lábasba, jól megkevertem, forraltam rajta egyet, belefacsartam a fél citrom levét (vigyázva a magokkal), és már kész is! :)

A ciabattát megkentem kis olívával, rászórtam a parmezánt, és betoltam 5 percre szendvicssütőbe (a síma tűzhely sütője is megteszi).

A tálaláskor a felnőtt adagot megszórom picire vágott újhagymával, petrezselyemmel, és mellé szervírozom a még meleg ciabattát is.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése