2013. június 26., szerda

Sült édesburgonya fetával

Körülbelül 1 éve talán, hogy felfedeztem az édesburgonyát (más néven batátát), és első élményként annyira meglepően finom volt, hogy azóta is többször használtam fel, elsősorban köretként. Az édesburgonya a nevével ellentétben nem áll rokoni kapcsolatban az általunk ismert burgonyával, bár kinézetre valóban emlékeztet egy jól megtermett krumplira :). Én eddig a két fő fajtája közül csak a narancssárga belsejű verziójával találkoztam, ennek íze sütve meglepően édes, és az állaga puha, omlós - tehát babáknak is ideális választás. Az már csak hab a tortán, hogy rengeteg értékes ásványi anyagot tartalmaz (pl. vas, kálcium, magnézium, ...).
Ma az alábbi recept szerint állítottam össze ebédünket (immáron az édesburgonyára, mint főételre építve :)):

Hozzávalók:

  • 2 db kisebb édesburgonya
  • 1 fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db krumpli (ez opcionális, azért teszem hozzá, hogy kevéssé legyen édes az összhatás)
  • őrölt kömény
  • kakukkfű
  • himalájai só
  • 2 ek olívaolaj
  • 5 dkg feta

Elkészítése végtelenül egyszerű: először meghámoztam a batátát, a burgonyát, majd mindkettőt felkockáztam. A hagymát, fokhagyma gerezdeket megtisztítottam, majd a lilahagymát kettévágtam, felszeleteltem, a fokhagyma maradt egészben.
A zöldségeket egy jénai tálba halmoztam, megszórtam a köménnyel, sóval, pici kakukkfűvel, majd meglocsoltam olajjal. Az egészet néhányszor átforgattam, hogy mindent bevonjon a fűszer.
Sütni majd az ebédidő közeledtével kezdem, lefedett jénai tálban, 200 fokon, 45 percig. Ha elkészül, kis tányérra kiveszem Dávid adagját hűlni - babáknak lehet pürésíteni, vagy ahogy Dávid szereti, kis falatkákban a szájába adni. Az én részemet megszórom a feta sajttal.
Az édesburgonya, burgonya a babának már 7 hónapos kortól adható, fetával csak 1 éves kor után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése